Agyhártyagyulladás és megelőzése

A majdnem biztosan halálos kimenetelű gennyes agyhártyagyulladások többsége megelőzhető lenne védőoltásokkal! A Meningococcus B, valamint C szerotípusa ellen csecsemőket, kiskamaszokat, serdülőket, ifjakat és fiatal felnőtteket kellene minél nagyobb számban beoltanunk!

 

Fotó: pixbay.com

Amíg kórházban dolgoztam, ritkán ugyan, de birkóztunk a halállal, amely agyhártyagyulladásban megbetegedett kisgyermeket akart elragadni közülünk. Bármit tettünk, gyakran kevesek voltunk és tegnap még játszótéren hintázó kisgyermeket másnapra elveszíteni – nemcsak a szülők, hanem a gyerekgyógyász lelkébe is égő sebet üt. Láttam agyhártyagyulladásból maradéktalanul felgyógyuló gyermeket is, láttam súlyos maradványtünetekkel életben maradót. Álltam a boncasztal mellett is. Akkor még nem voltak védőoltások a rettegett kór ellen, ma már vannak…

Kérem Önöket, hogy szánjanak hat percet az alábbi film megtekintésére, amelyben egy szülő, – általam és még nagyon sokak által rendkívül szeretett, tisztelt, becsült és nagyra tartott zenész – Nyerges Attila elbeszéli kisfia elvesztését.

 

+++

Már sokszor hallottam, olvastam Nyerges Attila fájdalommal átitatott szavait, mindig felrémlik bennem egy érzés: akár én is lehettem volna az az orvos, aki gyomorrontást diagnosztizált a kisfiúnál. Ennyire vékony jégen táncolunk nap mint nap, ezért van, hogy néha időnként bennünk is elszakad a cérna…

1993-ban, amikor Nyerges Balázst elveszítették szülei, még nem volt védőoltás, amely védettséget adhatott volna a kisfiú számára. Ma már biztonságos oltóanyagok érhetők el, csak kevesen használják ki a bennük rejlő lehetőséget.

Agyhártyagyulladás a központi idegrendszer burkainak gyulladása, amely rendkívül gyors lefolyású, súlyos, sok esetben halálhoz, vagy maradandó idegrendszeri károsodáshoz vezető betegség. Ha a védőoltások szemszögéből nézzük – bár a mindennapi szóhasználatban azt mondjuk, hogy pl. „agyhártyagyulladás ellen” oltunk – ez így nem teljesen helytálló, mert védőoltást mindig egy bizonyos megbetegedést okozó kórokozóval szemben adunk. Az agyhártyagyulladás gyűjtőfogalom, de nem fejezi ki azt, hogy számtalan mikroorganizmus okozhatja a megbetegedést. Sokan nem is tudják, hogy a kötelező védőoltások egyik összetevője a H.influenzae nevű baktérium elleni vakcina, ez a kórokozó is okozhat agyhártyagyulladást, ám ezzel szemben gyermekeink védettek. Ugyanez igaz a S.pneumoniae nevű baktériumra is. A Neisseria meningitidis szerotípusai ellen kell oltanunk, a C típussal immunizált gyermek B típusú kórokozótól ugyanúgy meghalhat!

Kétféle fakultatív oltás érhető el: külön a B és külön a C szerotípusú Neisseria baktériummal szemben; létezik oltás más szerotípusok ellen is (A, C, Y, W-135).

Összefoglalva: a B és C szerotípusú kórokozókkal szemben védőoltással védettséget alakíthatunk ki! Ezek az oltások fakultatívak. Csecsemőket, kiskamaszokat, serdülőket, fiatal felnőtteket kellene minél nagyobb számban beoltanunk! Ezekben az életkorokban a védettség kiterjeszthető az A, C, Y, W-135 szerotípusokkal szemben is.