Akut hasmenés

Mi okoz hirtelen fellépő, akut hasmenést? Számtalan oka lehet, egyszerű gyomorrontás, túl zsíros, fűszeres ételek bőséges fogyasztása. Lehet bármilyen vírusfertőzés kísérő tünete, azonban tömegesen, különösen egy adott közösségben (családban, osztályban) jelentkező halmozott betegségek esetén általában valamilyen kórokozó kiváltotta bélfertőzésre gyanakszunk.

Mit tehetünk a hasmenés megelőzésére? Legfontosabb a higiéné. Mindenek előtt az étkezések előtti alapos kézmosás! Fontos az edények, evőeszközök szakszerű mosogatása. Az ételalapanyagok megfelelő hőkezelése, a nyers ételek alapos megmosása. Az illemhely rendszeres fertőtlenítő takarítása. A rotavírus ellen fiatal csecsemőkorban szájon át adható fakultatív védőoltás is rendelkezésünkre áll.

Mit tehetünk, ha hasmenést észlelünk? Legyünk tisztában azzal, hogy híg, bűzös székletürítés a szervezet természetes védekezése a károsodás ellen! Minél előbb kitisztul, kiürül a gyulladt bélszakasz, annál gyorsabban következik be a regeneráció! Éppen ezért a bélcsatorna fokozott perisztaltikáját leállító gyógyszereket ne használjuk! Saját gyermekünk gyors gyógyulásáért a következőket tehetjük:

– Nagyon ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre, amely jól hűtött, rehidráló készítmény (pl. HIPP ORS 200, vagy Humana Electrolyt legyen! A hasmenés komoly folyadékvesztéssel járhat, a szervezet gyors kiszáradásához vezethet! Minél kisebb a gyermek annál könnyebben kiszárad, magas külső hőmérséklet és testhőmérséklet (láz) gyorsítja a folyamatot. A kiszáradás jelei: a csecsemő (gyermek) bágyadt, aluszékony, kedvetlen, kutacsa be van esve, nyelve taplószáraz, vizelete minimális, vagy nincs, lehelete acetonos (utóbbi olyan mint a körömlakk-lemosó szaga.) Tovább nehezítheti a helyzetet, ha a gyermek hány, hiszen ilyenkor a pótlásra szánt folyadék hasznosulás nélkül távozik szervezetéből! A fenti tünetek észlelésekor azonnal forduljunk orvoshoz, lehetőleg vigyünk kis mennyiségű vizeletet magunkkal, mert tesztcsíkkal megállapítható a kiszáradás súlyossága. Súlyos esetben kórházi körülmények között, cseppinfúzó adásával rendezhető a felborult folyadék- és ásványi-anyag háztartás. Minél többet késlekedünk, annál nehezebben és annál hosszabb ideig!

– Kezdjük el diétáztatni, kerüljük a nehezen emészthető, zsíros, fűszeres ételeket, a tejet, tejtermékeket; ha a gyermek egyáltalán nem kíván enni, ne essünk pánikba, 1-2 napos teljes koplalás sem okoz károsodást!

Milyen gyógyszereket adjunk, tartsunk készenlétben házipatikánkban? Hányásra Daedalon, kisgyermekeknek Daedalonetta kúp adása javasolt. Emellett hűtött folyadékkal, vízzel, teával 10-15 percenként itassunk 0,5-1 decilitert! Hasmenés jelentkezésekor érdemes valamilyen probiotikumot adni; jó hatású a Smecta, amely nem állítja le a bélperisztaltikát, hanem védő bevonatot képez a bélfelszínen, megkönnyítve a regenerációt. Vannak az említett u.n. rehidráló készítmények (Humana electrolyt, Normolyt – vízoldékony porok; készen kapható a Hipp ORS folyadék), ezekkel a vízháztartás megóvása mellett az elvesztett ásványi anyagokat is pótoljuk. Antibiotikumok szedése a bélfertőzések túlnyomó többségében kifejezetten káros !!! (Néhány kivétel van, de ilyenkor a gyógyszerrendelés orvosi feladat!) Ha a gyermek a fokozott bélgázképződés miatt nagyon puffadt, érdemes Espumisan cseppet, vagy gyöngyöt adnunk. Lázcsillapításra a szokásos gyógyszereket használjuk. Anyatejes csecsemőt nyugodtan szoptassuk.

Hasmenéses gyermeket ne vigyük közösségbe!

Mikor forduljunk orvoshoz? Legfontosabb, ha csillapíthatatlan hányás jelentkezik; ha a kiszáradás fent felsorolt tüneteit észleljük. Lehetőleg vigyünk magunkkal vizeletmintát, akár megmutathatjuk a pelenkát is. Figyeljük meg a széklet jellegét (vizes, nyákos, véres, savas, stb.), a gyerek tüneteit (görcsöl, van-e székelési ingere, mennyire mennek a szelek); érdeklődjünk, hogy iskolai (óvodai) közösségében vannak e tömeges megbetegedések? Mérjük meg a lázát. A panaszok alapján határozzuk meg a kezelést, amely általában nem tér el a fent felsoroltaktól. Szükséges esetben az ÁNTSZ laboratóriumában széklettenyésztést kérünk, ennek eredménye is befolyásolja teendőinket.

Az akut, járványszerű hasmenések túlnyomó többségét az egészséges szervezet védekező-mechanizmusai maguktól is leküzdik. A legnagyobb veszély a kiszáradás, azonban kellő odafigyeléssel, itatással, végső esetben infúzióval rendezhető. Minden szülő komoly felelőssége, hogy óvja a közösségeket a fertőzés terjedésétől!