Csatatér

Szeretném tisztelt Pácienseimet aktualitásokról tájékoztatni az influenza védőoltással és a COVID helyzettel kapcsolatban, valamint megosztok ezen a helyen is egy elgondolkoztató zenefilmet. 

Sajnos az influenza elleni védőoltás beadhatósága kizárólag azon múlik, hogy mikor és hány darab vakcinát kapunk a népegészségügyi hatóságtól. Szerencsére azokat a krónikus betegeket, akiknek szülei kérték az oltást beoltottuk, a többiek jelentkezésük sorrendjében jutnak majd a vakcinához, amint kapunk. Sajnálom, hogy a média által közölt információ a folyamatos oltóanyag szállításról köszönő viszonyban sincs a valósággal. Mi leadtuk az igényeket a hatóságnak, ennél többet nem tehetünk.

Mindazok az óvintézkedések, amelyek a koronavírus világjárvány miatt szükségessé váltak, az influenza ellen is hatékonyak. Ebben a körben azt tartom a legfontosabbnak, hogy minimalizáljuk a többi emberrel történő személyes érintkezést! Nyilvánvaló, hogy nem zárhatjuk magunkat sterilszobába, ezért a maszkhasználat, kézfertőtlenítés, stb. abszolút szükséges!

A küszöbön álló COVID elleni védőoltásról nekem is annyi információm van csupán, amennyi médiából átjön. Soha nem titkoltam, hogy az oltások pártján állok, elég csak azt szem előtt tartanunk, hogy hány rendkívül súlyos fertőző betegségtől szabadultunk meg általuk, gondoljunk csak a feketehimlőre, vagy a járványos gyerekbénulásra! Ténykörülmény, hogy a COVID elleni oltóanyagok a megszokottnál sokkal gyorsabban kerülhetnek forgalomba, vagyis lerövidült a tesztelésükre fordított idő. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lesznek majd biztonságosak. A gyerekeket aligha szükséges oltanunk.

Szeretném ismét megköszönni Önöknek azt a fegyelmezettséget, ahogyan a megváltozott helyzethez alkalmazkodtak! Minden rosszban van valami jó, most megtanuljuk a mindennapi informatikát beépíteni az életünkbe. A mi oldalunkról az EESZT hatalmas segítség a vényírás egyszerűsödésében, e-beutalók írásában, stb. Az is igazolódott, hogy az évek óta elvárt igazolásdömping mennyire felesleges, szülőket és bennünket is terhelő. Szükségszerű lesz ezt a járvány után haladéktalanul megváltoztatni!

Folyamatosan érkeznek a hírek a tűzvonalban dolgozó kollégáink, orvosok, ápolók, takarítók hősies helytállásáról, emberfeletti munkájukról és teljesítményükről. Mindannyian tegyünk a vírus terjedésének a lassításáért, így segíthetjük őket és egymást.

“Minden magyar felelős minden magyarért!” – Szabó Dezső