A természet kincsei a köhögés kezelésére

Ha megértettük, hogy a köhögés nem betegség, hanem betegségi tünet, amely a KIVÁLTÓ OK gyógyulásáig (vagy még tovább) fennállhat, láthatjuk, hogy az ősztől tavasz végéig tartó időszak köhögéseinek nyolctizedét vírusfertőzések okozzák, amelyek OKÁT (a vírus kiváltotta gyulladást) mi nem, csak szervezetünk immunrendszere képes legyűrni.

Mielőtt ismertetném az egyik amerikai folyóirat cikkét, fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a hetekig tartó gyötrődést legjobban az életmódunkkal előzhetjük meg. Rendszeres testmozgás, megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás, jó levegőn tartózkodás, zsúfolt helyek elkerülése, jó stresszkezelés, az aktív és passzív dohányzás teljes kiiktatása, egészséges lakókörnyezet képezi alapját annak, hogy a köhögést a legrövidebb időn belül legyőzhessük!

Hiába próbálkozunk ezernyi köptetővel, váladékoldóval, köhögéscsillapítóval, az eredmény legtöbbször siralmas. Éppen ezért célszerű ezek helyett, a természet kincseihez fordulnunk. Írásom alapja ez az USA-ban megjelent cikk, amely tizenkét ilyen módszert mutat be.

1.Mézes tea

Két teáskanálnyi méz forró vízben vagy teában oldva jelentősen mérsékli az éjszakai köhögést, egyéves kor felett alkalmazhatjuk

2.Gyömbér

Elsősorban a száraz köhögésre hat, mérsékli a gyulladást. 20-40 g friss gyömbért tegyünk egy csésze forró vízbe, rövid ideig áztassuk; mézzel vagy citromlével ízesíthetjük.

3.Bő folyadék

A szervezet ellátása bőséges folyadékkal (a jó hidratáltság) is enyhíti a tüneteket. Erőlevest, gyógyteákat, koffeinmentes teát, melegített gyümölcslevet javasol a cikk.

4.Gőzölés

Nedves köhögésnél vegyünk meleg zuhanyt, engedjünk gőzt a fürdőszoba légterébe; gőzölhetünk edényből párolgó víz fölé hajolva, tehetünk illóolajakat, kamillát a vízbe. (Jó tapasztalataim vannak a recept nélkül kapható Diapulmon cseppel; legyünk óvatosak a forrázás veszélye miatt!)

5.Orvosi ziliz – fehérmályva

Nagyon jól enyhíti a száraz köhögés tüneteit, felhasználásáról itt olvashatunk bővebben.

6.Gargarizálás sós vízzel

Fél teáskanál konyhasót oldjunk fel egy pohár langyos vízben, naponta többször gargarizáljunk vele, (csak azoknál a gyermekeknél használjuk, akik képesek erre).

7.Ananász (bromelain)

Az ananászban található bromelainnak gyulladáscsökkentő és nyákoldó hatása van. Érdemes nagyobb mennyiségű ananászlevet innunk a köhögéses időszakokban.

8.Kakukkfű

Régóta ismert, hogy ez a gyógy- és fűszernövény mérsékli a köhögést. Főzhetünk teát belőle (két teáskanálnyit tíz percig áztassunk forró vízbe), vagy keressünk kakukkfű tartalmú szirupot gyógynövényboltban.

9.Diéta a reflux kezelésére

A reflux okozta köhögés jól kezelhető gyógyszeresen és diétával. Nem javasolt: alkohol, koffein, csokoládé, citrusfélék, aszalt gyümölcsök, hagyma és fokhagyma, mentol, erős fűszerek, paradicsomos ételek nagyobb mennyiségű fogyasztása.

10.Szilfa

Az USA-ban kaphatók a növény kivonatai, Magyarországon – tudomásom szerint – nincs forgalomban.

11.Acetilcisztein

Magyarországon gyógyszerként törzskönyvezett, a krónikus hörghurut kezelésében van szerepe.

12.Probiotikumok

Közvetlen hatásuk nincs a köhögésre, de az immunrendszer erősítésével lerövidíthetik a gyógyulási folyamatot.

Íme egy amerikai szerző ezt a tizenkét természetes gyógymódot publikálja, javasolja. Álláspontom szerint leghatásosabb ha kombináljuk: a gőzölés és gargarizálás kellő türelemmel biztosan hatásosak; a bő folyadékbevitel, gyógyteák (kakukkfű, fehérmályva, hársfa) és a gyömbér is hatásosak lehetnek. Annyira biztosan, mint az agyonreklámozott, méregdrága és mellékhatásokkal bíró „gyógyszernek” hívott vegyi anyagok…

Illusztráció: Hilary Hahn on Unsplash