Járvány van!!!

2022. január, március, november és december hónapokban praxisom betegforgalma megközelítette az 1600-as megjelenést, havi 20 rendelési nappal számolva, ez közel 80 fő/nap betegforgalom. Ebben minden benne van, az u.n. “telemedicina”, pl. gyógyszerfelírások, beutalók, igazolások, amelyek intézése nem járt betegek megjelenésével.

Már ősszel lehetett érezni, hogy szokatlanul magas a légúti panaszokkal megjelentek száma, virológusok szerint jelen van az influenza, a koronavírus és az RSV is, bár ezek csak a jéghegy csúcsai az egyéb légúti kórokozók mellett.

Rendkívül nehéz időszak ez gyermeknek, szülőnek, orvosnak is. Ugyanis ezeknek a vírusbetegségeknek oki kezelésük nincs, tüneti szerekre korlátozódik a gyógykezelés. Jó lenne azt is megérteni, hogy gyógyulási idejük akár 2-3 hét is lehet, nincsenek olyan varázsszerek, amelyek képesek lennének ezt lerövidíteni.

A lehetséges szövődményekre kell igazán odafigyelni! Mik ezek? Tüdőgyulladás, középfülgyulladás, arcüreggyulladás! Kezelésük legtöbbször antibiotikumot igényel.

Hogyan vészeljük át? Influenza ellen még mindig nem késő beadatnia a védőoltást! Fontos, hogy már enyhe tüneteket mutató gyermeket se engedjük el közösségbe, a visszaengedéssel várjuk meg a teljes gyógyulást. Célszerű D és C vitaminokat szedni, de a különféle szerek túlzásba vitt adása sem helyes gyakorlat. Maszkhasználat, megfelelő száj- és kézhigiénia amire ügyelnünk kell.

Soha, egyetlen betegvizsgálatra szóló szülői kérést nem utasítunk vissza, de Önöknek fontos lenne megérteni azt, hogy a rendelést csak akkor tudjuk kordában tartani, ha időpontra érkeznek, ezzel elkerülhetők a másfél-kétórás várakozások! Nyomatékosan kérem, ha valaki nem tud eljönni a kapott időpontban, mondja le!

Azzal is tisztában vagyok, hogy egyszerűbb nyomni kettőt a telefonon, mint megírni egy kétmondatos e-mailt, de az indokolatlan hívások kifejezetten zavarják a munkánkat. Hagyjuk meg ezt a legsürgősebb eseteknek! Higgyék el, hogy a háttér-adminisztrációt két asszisztensnő munkájával is nehezen győzzük! Kérem, hogy a “köszönjük, megyünk, ott leszünk” tartalmú válasz e-maileket mellőzzék. 

Ami pedig az igazolásokat illeti, a történet elképesztő. Nagyon sok betegség rövid lefolyású, házipatikából orvosolható. Nem értem, hogy miért kell háromnapos hiányzást az orvoson átfuttatni? Amúgy a tanintézetnek joga lenne saját házirendjében szabályozni ezt, de nem ez a gyakorlat. Ez egy őrület, a házi gyermekorvosok egységesen próbálunk ellene fellépni, mert az érdemi munkánkat ellehetetlenítő gyakorlattá vált az igazolásgyártás. 

Egyszer túlleszünk ezen a járványon is, de rendkívül nehéz időszak előtt állunk.