Néhány gondolat gyermekeink “kütyüfüggőségéről”

Tetszik, vagy nem tetszik a számítógép, táblagép, okostelefon életünk részévé vált. Próbálhatjuk kirekeszteni, ám az idő átlép rajtunk. Hasznos eszközök információszerzésre, navigálhatunk, fényképezhetünk velük, akár több száz oldalas gyógyszerkönyv elfér bennük… Ahogyan étkezés címén választhatjuk a gyorséttermi műmoslékokat, vagy egészséges, tiszta ételeket, ugyanúgy rajtunk múlik, hogy eszközeink használata kárunkra, vagy épülésünkre válik-e!

 

Illusztráció: Isabell Winter on Unsplash

 

A felsorolt eszközök helytelen használatának vannak komoly veszélyei! Lássunk néhányat, a teljesség igénye nélkül!

Mozgáshiány. “Kütyüzni” ülve, vagy fekve lehet. A gyermekek lételeme a mozgás, futni, ugrálni, rohanni kell, nagy baj, ha az eszközhasználat leszoktatja ezekről őket! Későbbi életkorokban sem szabad feladni a testmozgást, hiszen mind az egészség megőrzésének, mind visszaszerzésének egyik kulcsa. Ne hagyjuk, hogy mindennapi intenzív testmozgást kiszorítsa a géphasználat!

Balesetveszély. Elképesztő látvány, ahogyan az utcán közlekedő gyermekek szeme a kijelzőre tapad, miközben fülük be van dugva! A közlekedésnek hívott veszélyes üzemben két érzékszervüket rekesztik ki, meghatványozva ezzel a balesetveszélyt. Fokozott figyelmet és összpontosítást igényel, hogy ne váljunk balesetek okozójává, vagy áldozatává! Szülői felelősségünk, hogy tudatosítjuk gyermekeinkben az utcai mobilozás veszélyességét!

Érzékszervi károsodások. A túlzottan hangosan szóló fülhallgató sokkal hamarább vezethet halláskárosodáshoz, mint például hangfalak teljes hangereje. Folyamatos monitorhasználat látászavarokhoz vezethet. Az eszközök sugárzása is okozhat károkat.

Alvászavarok és következményei. Az eszközök által kibocsátott kék spektrumú fény a cirkadián ritmus felborításával alvászavarokhoz vezethet, ezáltal rontja a tanulási és koncentrációs képességet! Kapcsoljuk be az éjszakai üzemmódot, de a legjobb, ha lefekvés előtt legalább két órával már egyáltalán nem használjuk a kütyüket. A lakás LED fényforrásai is legyenek meleg fényűek!

Érzelmi, pszichés, mentális, hangulati, szocializációs zavarok, gépfüggőség. Nem szakterületem és nem is tisztem mélyebben belemenni, elvégre kötetnyi irodalmuk van. Elöljáróban figyelmükbe ajánlom Villányi Gergő pszichológiai tanácsadóval megjelent riportot, illetve írásait, ha valakit mélyebben érdekel a téma.

Köztudott, hogy brutalitás, erőszak, horror, vérzivatar, pornográfia könnyen elérhetők a világhálón. Gyermekeink személyiségfejlődésében iszonyatos károkat okoznak! Egyéb veszélyek is vannak: zaklathatják, fenyegethetik, zsarolhatják őket, fake news, reklámok agymosásának áldozataivá válhatnak. A gép- és játékfüggőség kialakulása jelezheti, hogy hiányzik életükből a szeretet, szerelem, barátság, elfogadás, elismerés, siker, melyeket a közösségi hálók lájkvadászata sem pótolhatja…

Mit tehetünk?!? Senki sem állítja, hogy a gyermeknevelés könnyű feladat! A teljes tiltás helyett próbáljuk meg időben, térben és tartalomfogyasztás tekintetében gyermekünkkel egyetértésben felállított keretrendszerbe helyezni a géphasználatot! Ne legyünk restek azokat a beállításokat alkalmazni, amelyek elérhetetlenné teszik a káros tartalmakat! Algoritmusok figyelnek bennünket, védjük meg magánéletünket, íme néhány lehetőség!