Nyári bajok: fülfájás, rovarcsípés

A koronavírus járvány nem ért véget!! Továbbra is fontos elkerülni a sok ember által látogatott helyeket, távolságot kell tartanunk egymástól, az sem árt, ha maszkot viselünk. Ilyenkor jogos kérdés, hogy milyen bajjal forduljunk szakorvoshoz?!? Az orvosi rendelő fertőzésveszélyes terület!

Nyáron gyakori panasz a fülfájás. Leggyakrabban az okozza, hogy a strandok, pancsolók vize bejut a külső hallójáratba, ott a bőr gyulladását váltja ki. Mit tegyünk? Előzzük meg füldugóval, fürdősapkával! Ha sajogni kezd, adhatunk vény nélkül kapható Otipax fülcseppet, kínzó fájdalom esetén fájdalomcsillapítót. (A középfülgyulladás más betegség, általában náthával, emelkedett testhőmérséklettel jár; nyári hónapokban sokkal ritkább, mint a hurutos időszakban.)

A rovarcsípésekkel csak akkor szükséges orvoshoz menni, ha általános tüneteket okoznak. Ez lehet általános vizenyő, ritkán láz. Ismerünk rovarcsípés-allergiákat, amelyek nagyon gyorsan – percek alatt – anafilaxiás sokkhoz vezetnek. Akiknél ez ismert, azokat ellátjuk megfelelő sürgősségi gyógyszerrel, minden ájulással fulladással járó esetben azonnal mentőt kell hívni!

A szövődménymentes, vagy csak helyi duzzanattal járó csípések ellátása nem orvosi kompetencia. Jeges borogatás, hűsítő kenőcsök, vietnami (kínai) balzsam megoldják a problémát. Kullancscsípés helyét hetekig figyeljük, ha 5 cm-nél nagyobb gyulladt bőrelváltozást, más testtájakon gyűrű alakú bőrpírt látunk, forduljunk háziorvosunkhoz!

 

Illusztráció:  Sandy Millar on Unsplash