Szoptass, Magyarország!!!

„Nem a természetes dolgokon kellene civakodni, mindannyiunkat biztos, hogy legalább megpróbált szoptatni édesanyánk, a természetellenes magatartásformákon kellene bölcsen, irgalmas szeretettel vitáznunk!! Minden szoptató édesanya előtt nagy tisztelettel meghajtom a fejemet, még akkor is, ha illendően az Isten oltára előtt, a templomban táplálja gyermekét!”

Böjte Csaba

Breastfeeding

Védőnő kollégáinkkal karöltve, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy segítsük az édesanyákat és világra jöttük első pillanatától a csecsemőket a szoptatás és a szopás, az anyatejes táplálás gyönyörűségének átélésében! A szoptatás jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, a védőnők már a várandósság ideje alatt felkészítik az anyákat, ám ugyanennyire fontos lenne, hogy a lányokat édesanyjuk, nagyanyjuk, és az iskolai oktatás megismertesse azzal a csodával, amelyet a szoptatás jelent édesanyának és gyermekének!

Nagyon hosszan lehetne sorolni a szoptatás előnyeit, pozitív hatásait, mind a csecsemő, mind az anya mentális állapotára, fejlődésére; oldalakon beszélhetnénk arról, hogy 6 hónapos életkoráig a kisbaba számára kizárólag az anyatej megfelelő táplálék, ha megvalósulna az ideális szoptatás, akkor évek múltával mennyivel kevesebb krónikus beteget kellene kivizsgálástól kivizsgálásig, gondozástól gondozásig hurcolni, hogy mennyivel kevesebb pénzt hagynánk a gyógyszertárakban. Arról is sok szó eshetne, mennyi tévhitet kellene eloszlatnunk, a „vizes a tejem”, meg a „hasmenése van a tejemtől” sokszor hallott ostobaságoktól kezdve, a szopáskészséget rontó dudlinak a gyermek szájába tuszkolásán át…

Ma, amikor szinte mindenki a világhálóról tájékozódik – csak laikusként nehezen tudja megkülönböztetni a káros, helytelen és helyes információkat -, szeretnék néhány, a gyakorlatban is használható oldalt ajánlani.

Írásom címét az egyik hetilapból vettem át, íme a teljes cikk, amelyet feltétlenül ajánlok elolvasásra, sok káros jelenséget leleplez. Ezrével vannak a világhálón anyagok, amelyek tökéletes, tudományosan megalapozott, a szoptató anyákat és a problémáik megoldását segítő információkat tesznek közkinccsé, kiemelném a La Leche Liga Magyarország oldalát, ha valaki csak innen indul el, ebből tájékozódik, máris kezébe kapta azt a kulcsot, amellyel nyílik az igazság ajtaja! Egyetlen könyv, világhálós írás, praxishonlap sem pótolja a védőnőket, akik teljesen személyre szabott segítséget és támogatást képesek nyújtani. Ám ha ez sem elég, elérhető közelünkben, Siófokon, az a szoptatási ambulancia, amely akár telefonon, akár személyesen átsegítheti minden szoptató anyát nehézségein!

Lehet, egyszerűbb megoldásnak tűnik felíratni, kiváltani és elkészíteni a tápszert, de a kárt, amelyet ezzel mind gyermekünk, mind saját magunk számára okozunk, lehetetlen felmérni, vagy előre látni! Természetesen vannak esetek, amikor az anya képtelen szoptatni mert olyan krónikus betegségben szenved, mert szoptatás alatt nem adható gyógyszert kénytelen szedni, stb., azonban az objektív szoptatásképtelenségen kívül, a legtöbb akadály erős akarattal és megfelelő, szakszerű segítséggel elhárítható! Kérem higgyék el, minden erőfeszítést érdemes megtennünk a cél érdekében, később ezek ezerszer megtérülnek!