Tájékoztató az influenza elleni védőoltásról

Nap mint nap riasztó adatok érkeznek a koronavírus okozta világjárványról. Az influenza és az ellene adható védőoltás is évről évre terítékre kerül. A két betegség között rengeteg hasonlóság van, ezért is nagyon szerencsétlen helyzetet teremtene, ha a két kórokozó okozta járvány együtt zajlana, és ha egy esetleges koronavírus fertőzés mellé bárkit megtámadna az influenzavírus! A legfontosabb különbség, hogy utóbbival szemben oltással védekezhetünk, ezért minél előbbi beadását elengedhetetlenül fontosnak tartom. 

Ebben az évben mindenki számára díjtalan az oltás, a vakcina nem kerül patikai forgalomba. Külön vakcina adható a három évnél fiatalabb gyermekeknek.

Gyakorlati tudnivalók:

  • legelőször a krónikus betegeket kell beoltani (cukorbetegség, asztma, szív- érrendszeri betegek, daganatos betegek, stb.) további részletek ezen a linken.
  • az oltás beadása után teljes védettség 2-3 hét múlva alakul csak ki, célszerű lenne ezért az őszi tanítási szünetet kihasználni az oltás beadatására. 
  • A vakcina biztonságos, magamat és szeretteimet is oltom vele. Ritkán előfordulhat lázas reakció, enyhe duzzanat az oltás helyén.
  • Azoknak, akik kérik az oltást, időpontot adunk, nagyon kérem, hogy hozzák magukkal az oltási könyvet!
  • Bármilyen ezzel kapcsolatos kérdésük van, állok rendelkezésükre.

A koronavírus pandémia a lehető legrosszabbul alakul. Viseljünk maszkot, ügyeljünk a száj- és kézhigiéniára, tartsuk karban immunrendszerünket, kerüljük a zsúfolt helyeket. Napvilágot láttak olyan publikációk, mely szerint a jó D-vitamin ellátottságú embereknél a koronavírus fertőzés enyhébb lefolyású!

Az oltással kapcsolatos legfontosabb információkról hírlevélben is tájékoztatni fogom Önöket.