Beadassuk az influenza elleni védőoltást?

Míg a méhnyakrák elleni oltással kapcsolatban feltett hasonló kérdésre egyértelműen igennel lehetett válaszolni, az influenza elleni vakcináról nem ennyire egyszerű a felelet. Írásom célja, hogy tájékoztassam önöket, segítséget nyújtva a döntéshez. Elöljáróban szeretném hangsúlyozni, hogy azoknak a krónikus betegeknek, akiknek az állam ingyen adja az oltóanyagot, életbevágóan fontos az oltás beadása!

Az influenza vírusbetegség, amely évről évre, ősztől tavaszig kisebb-nagyobb járványokat okoz. 1918-19-ben a spanyolnátha néven emlegetett világméretű influenzajárvány a legszerényebb becslések szerint 2 millió, a legmerészebbek szerint 10 millió – áldozatot követelt a világon!

Tünetei: 1-2 napos lappangás után hirtelen magas láz, végtagfájdalmak, felfájás, elesettség jelentkezik, kialakulnak légúti panaszok: orrfolyás, torokfájás, kínzó száraz köhögés. A betegség igen gyorsan terjed gyermekközösségekben, sokak által használt terekben (tömegközlekedés, üzletek, orvosi rendelők, szociális otthonok, stb.). Súlyos – esetenként halálos – szövődményekkel járhat: tüdőgyulladás, arcüreggyulladás, középfülgyulladás, idegrendszeri megbetegedés (Reye-szindróma). Azért kell évente újraoltani, mert mindig más típusú influenzavírus okozza a megbetegedéseket.

A vírus fehérjeburokból és RNS (ribonukleinsav) örökítőanyagból áll. Kizárólag a megbetegített szervezetben képes szaporodni, ahogyan megsokszorozza önmagát, köhögéssel, nyállal, orrváladékkal kerül a külvilágba, így fertőzve másokat.

Az influenza kórokozója (kép: Wikipédia)

Azon kívül, hogy elkerüljük a tömegek által látogatott helyeket, fokozottan ügyelünk a személyi- és szájhigiénére (gyakori kézmosás!!!), általában egészséges életmódot élünk, sokat nem tehetünk a betegség elkerülésére. Egyedül a védőoltás nyújt védelmet. A betegség akkor gyógyul meg, amikor a szervezet immunrendszere helyreállítja az egyensúlyt, ez általában 7-10 nap. Magyarországon két gyógyszer van törzskönyvezve amelyeknek vírusellenes hatásuk van, azonban használatuk nem annyira kézenfekvő, mint bakteriális fertőzések esetén az antibiotikumoké, számos mellékhatásuk lehet. Gyógykezelésre marad az ágynyugalom, bő folyadék, lázcsillapítás.

A megbetegedések számát a 2018/19-es szezonban az alábbi grafikon szemlélteti. A vékonyabb vonal a 2017/18-as adat, a kék a 18/19-es. A vízszintes vonal mutatja a járványküszöböt. Látható, hogy januártól márciusig halmozódtak a megbetegedések, ilyenkor olvashatunk pl. látogatási tilalmakról.

A védőoltásról azt kell tudnunk hogy kétféle vakcina lesz idén forgalomban. A Fluart gyengített vírust tartalmaz, azaz mind a fehérje, mint az RNS benne van, ezt kaphatják ingyenesen a krónikus betegek. A másik a Vaxigrip, ebben csak a vírusfehérje egy része van, azaz betegséget nem tud okozni, azonban tudnunk kell arról is, hogy van bennük nyomokban formaldehid, neomycin, tojás- és csirkefehérje. (Ezek az oltóanyag gyártásának és stabilizálásának kellékei.) A Fluart 3 éves kortól adható csak.

Nagyon kérem önöket, hogy ezen a linken szíveskedjenek tájékozódni arról, hogy milyen betegségben szenvedők kaphatnak ingyenesen oltást!

Összefoglalva: álláspontom szerint a veszélyeztetett gyermekek oltása életbevágóan fontos! A nem veszélyeztetetteknél azt kell megfontolni, hogy mennyire veszélyes számukra a betegség; elviselhető egy hosszabb iskolai hiányzás (pl. érettségizők), van-e a szülőnek lehetősége gyermekápolási táppénz igénybevételére? Mennyire „beteges” a gyermek, könnyen épül fel, vagy  elhúzódóan szokott lábadozni? Mitől félünk jobban, az oltástól, vagy a szövődményektől? Az eddigi oltások alapján nincsenek rossz tapasztalataim a vakcinákról, de oltási reakciók bármikor előfordulhatnak: láz, fájdalom a beadás helyén, stb.

Magam csak néhány szempontot tudtam általánosságban felvillantani, a döntést önöknek kell meghozniuk. Természetesen kérdés esetén örömmel állok rendelkezésükre. Az ingyenes oltóanyagok megérkeztek, a térítésesek novemberben kerülnek gyógyszertári forgalomba. Ha úgy gondolják, kérik az oltást, azt célszerű a lehető leghamarabb elvégezni, beadása minden esetben díjtalan.