Szükségünk van étrend-kiegészítőkre?

Az emberi szervezet elképesztően összetett és bonyolult rendszer. Akkor működik, ha szükségleteinek megfelelően kapcsolódik a világegyetem körforgásába. Mert elválaszthatatlanul együtt élnek.

Mire van szükség? Levegőre, vízre, táplálékra, napfényre, sötétségre, megfelelő hőmérsékletre. Tekintsünk el a mentális, érzelmi, pszichikai szükségletektől – barátság, szeretet -, bár az emberi létnek ezek is integráns részei. Ugyanakkor az embernek hívott biológiai rendszer is ürít a környezetbe anyagcsere-végtermékeket, nyálat, verejtéket, testnedveket. Hullámokat sugároz, (ki ne találkozott volna például a telepátia jelenségével?). Mikrobiom veszi körül, tízszer annyi baktériummal él szimbiózisban, mint ahány sejtje van. A garattól a bélflórán át a kültakaróig együttműködik baktériumokkal, ma még csak éppen hogy elkezdték kutatni ennek az együttélésnek a jelentőségét.

Evidencia, hogy levegő, víz, napfény és megfelelő hőmérséklet nélkül nincs emberi élet. Összpontosítsunk a továbbiakban a táplálékokra!

Magyarország, a mi hazánk fantasztikusan jó helyzetben van. Folyóink, tavaink, domborzati viszonyaink, termőföldünk, növény- és állatvilágunk legnagyobb kincsünk! A túlnépesedő emberiséget a Föld lassan képtelen megfelelően táplálni, aszályokról, éhínségekről érkeznek hírek, csontsovány gyerekeket láttatnak a híradók, miközben mi a túltápláltsággal viaskodunk.

A Föld nem tud eltartani ennyi embert. Kezdetben kizsigerelték a termőföldet, nem pihentették, nem trágyázták; felborult az ökoszisztéma, egyre több permetszert kell használni, aratnak a kártevők. Az egyre silányabb minőségű a takarmány, a nagyüzemi állattartás, az antibiotikumok, hormonok kiterjedt használata az állati eredetű táplálékokat is egyre silányabbá teszi. Őshonos növények tűnnek el, miközben a genetikailag módosított fajok egyre inkább elterjednek. A környezetszennyezés (vegyi, hormonális, sugár, stb.) beépül a táplálékláncba. Az „ételek” egyre silányabbá válnak, mind összetételük, mind tisztaságuk tekintetében. Ezek a nem megfelelő, biológiailag elégtelen „tápanyagok” nem jók az ember számára, az intoleranciák, allergiák, gyulladásos bélbetegségek, rosszindulatú daganatok száma meredeken emelkedik.

E hosszúra nyúlt bevezetés után, talán látható, hogy a címben feltett kérdésre nem könnyű válaszolni! Ugyanis, ha azokat a tápanyagokat vinnénk be a szervezetünkbe, amelyekkel alig másfél évszázada még megajándékozott a természet bennünket, aligha lenne étrend-kiegészítőkre szükségünk! Mivel ez nem így van, rászorulunk, megpróbáljuk a felborult egyensúlyt helyreállítani, általában sikertelenül.

Ezeknek a termékeknek az előállítása és forgalmazása óriási üzlet! MLM hálózatok lovagolják meg a keresletet, vitaminmágusok hirdetik az igét, egy-egy felkapott anyagot égbe emelnek, míg másiknak átadja a helyét. Dől a pénz, miközben jottányit sem leszünk egészségesebbek!

Mit tehetünk ebben a sanyarú helyzetben? Csak tiszta forrásból! Vannak gazdák, akik tejet termelnek, sajtot készítenek, vajat köpülnek; vannak akik elhozzák a piacra a megtermelt növényeket, tartanak háztájiban baromfit, sertést. Igyekezzünk ezekből a forrásokból mélyen meríteni, máris megtettünk egy fontos lépést. Ugyanakkor ki kell zárnunk a pótételeket, levesporokat, soha meg nem romló krumplit, a ki tudja milyen alapanyagból előállított, “E” betűkkel és füstaromával dúsított húskészítményeket, mindazt a nagyüzemi szemetet, amelyet a gyorséttermek árulnak. Átgondoltan kell táplálkoznunk, nyáron, amikor a természet ontja a zöldségeket, gyümölcsöket érdemes feltöltődnünk, a zordabb évszakokban felélni a tartalékokat. Ha ezt tesszük, kellenek az étrend-kiegészítők?

Ez a kérdés sem egyszerű! Ugyanis nincs két azonos ember, mindenkinek más a szükséglete. Egy bányász eléget napi 4000 kalóriát, a számítógép előtt görnyedő 1500-at sem! A sportolóknak még ennél is több kell, akik izomtömeget akarnak magukra pakolni, jó esetben csirkemellet és rizst esznek, rosszabb esetben fehérjeporokat tömnek magukba, (legrosszabb esetben hormonokat is szednek). A bevitt kalóriáknak fedezniük kell a szükségletet, az u.n. makronutriensek – fehérjék, zsírok, szénhidrátok – aránya és minősége is fontos és egyedi, de a vitaminok, ásványi anyagok, egyéb összetevők mennyiségét sem lehet uniformizálni! Egészen nyilvánvaló, hogy szaunában verejtékező embernek fokozott sópótlásra van szüksége. Ez a kiragadott példa rávilágít arra, hogy teljesen egyedi szükségleteink vannak.

Lássunk néhány példát! D-vitamint a fényszegény hónapokban életen át kellene szednünk. A többi vitamint, ha a táplálék nem tartalmazza, pótolnunk kell. Flavonoidok nélkülözhetetlenek, de mélyhűtött lila bogyós gyümölcsökből is kielégíthetjük a szükségleteinket. A megfelelő mennyiségű rostot sem nehéz fedezni, pl. teljes kiőrlésű gabonákkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel. Az ásványi anyagok pótlása már fogósabb kérdés. Hazánk termőföldjei nagyon szegények szelénben, az elem hiánya is megbetegíthet. Helyenként a sót jódozni kell, mert hiányában pajzsmirigyünk megbetegedhet. A vas hiánya egyértelműen vérszegénységhez vezethet. Nagyon jó összetett készítmény a Humet-R szirup. Az omega3 olaj elengedhetetlenül fontos a központi idegrendszer fejlődéséhez, később egyes keringési betegségek megelőzéséhez. Forrása a halak lennének, de naponta annyit enni ezekből, amennyi fedezné a szükségletet, lehetetlen. Ha azokra a készítményekre gondolunk, amelyek pótlására szedhetők, alaposan járjuk körül, hogy mennyire tiszta forrásból származnak! Jónak tartják a magas omega3 tartalmú krill-olajat, amelyet mélytengeri rákokból vonnak ki. Bélflóránkat savanyított tejtermékekkel óvhatjuk (pl. kefir), de ha ilyeneket nem fogyaszthatunk, időnként szedjünk probiotikumokat! (Amúgy a mikrobiom – azaz a velünk élő baktériumok – összetétele annyira egyedi, mint ujjlenyomatunk. Ha megváltozik, pl. indokolatlan antibiotikum használat miatt, annak súlyos következményei lehetnek).

Honnan tájékozódjunk? A világhálón elképesztő mennyiségű információra lelhetünk, de nem tudhatjuk, hogy a forrás mennyire megbízható, mennyire termékmarketing része! Aki tud angolul, érdemes az FDA oldaláról elindulnia, az itt található linkeken eljuthat bármilyen étrend-kiegészítőhöz. Ha valakit az omega3 szükséglet érdekel, ide kattintva könnyen megtalálhatja, hogy pl. 14 éves leány napi szükséglete 1,1 g. Bőséges információ is elérhető a természetes forrásokról.

Dióhéjban ennyi lenne. Nem térhettem ki mindenre, de az alapelvet talán tudtam érzékeltetni. Próbáljuk meg tiszta forrásból kielégíteni szükségleteinket, ha étrend-kiegészítőre szorulunk, ellenőrzött minőségű, megbízható helyről származó készítményeket vásároljunk!