Bevigyem a rendelőbe?

A címben olvasható kérdést naponta többen felteszik nekünk. A válasz roppant egyszerű: ezt a szülőnek kell eldöntenie! Kérésre bárkit fogadunk, bárkit megvizsgálunk, nem utasítjuk vissza a vizsgálatot.

Amit ilyenkor Önöknek mérlegelniük kell:

  • valóban szükség van orvosra, olyan jellegűek a gyermek panaszai, tünetei, vagy csak saját megnyugtatásunkra vinnék el?
  • orvosolhatók a panaszok vény nélkül kapható gyógyszerekkel, vagy a házipatika készletéből?
  • mi jelent nagyobb veszélyt, a rendelő felkeresése, ahol naponta 60-70 lázas beteg megfordul és jelenleg sem telik el nap anélkül, hogy ne találnánk több koronavírus fertőzött gyermeket, vagy a vizsgálat elmaradása/elhalasztása? De nemcsak a koronavírus jelent veszélyt, ezernyi más, betegséget okozó vírus kering a gyermekpopulációban!

Amiért Önöknek nem kell befáradniuk, azok a dokumentumok! Igazolást a szülő szavának hitelt adva kiállítjuk és elektronikus úton elküldjük, felírjuk az állandóan szedett gyógyszereket és a szükséges beutalókat is elektronikus úton elküldjük. Aki nem tud nyomtatni, annak kiadjuk a Batthyány útra néző ablakon azokat. Egyedül a táppénzes papírokat nem tudjuk elektronikus úton küldeni.

Nagyon kérem, hogy e-mail üzeneteket igyekezzenek lényegre törően megfogalmazni, kérem mindig írják le a gyermek panaszát, ha időpontot kérnek! Szükségtelen olyan válaszüzenetet írni, hogy „köszönjük”, „ott leszünk”, stb., mert ezek fölöslegesen növelik az e-mail forgalmunkat.

Továbbra is rengeteg indokolatlan telefonhívást kapunk rendelés alatt. Andrea és Zsuzsi a mindenkori rendelési idők előtt bő félórával fogadják a hívásokat, ilyenkorra kellene időzíteni a azokat! Ami e-mailben elintézhető, azt ne telefonon intézzük!

Nagyon nehéz, járványos időszak előtt állunk, ennek körvonalai két héttel a tanintézetek megnyitása után máris látszanak. A koronavírus velünk maradt és ott van az ezernyi megbetegedést okozó más mikroba is! Igyekszünk feladatainkat ellátni, de ez két asszisztensnőt foglalkoztatva sem egyszerű. Fogy és elöregszik a házi gyermekorvosi szakembergárda, Székesfehérváron tíz évvel ezelőtt huszonkét gyermekorvos látott el annyi gyereket, mint most tizenöt! Fiatal gyermekorvosokat pedig nem vonzza a gyermekgyógyászatnak ez az ága, jóformán senki sem lép be a rendszerbe.