Tavaszi zsongás…

Statisztikai adatok szerint túl vagyunk az influenzajárványon, amely ebben a szezonban nem volt súlyos. Magam pedig túl vagyok egy továbbképző rendezvényen, amelyen a daganatos betegségekről volt szó, különös tekintettel azok kiváltó okairól.

A szakma kiválóságai tartottak előadásokat a molekuláris genetikától kezdve, a lélektani aspektusokon át, a közegészségügyi szempontokig. Elgondolkoztam azon, hogy amit a prevencióról hallhattunk, azok között alig volt újdonság. A gyermekgyógyász két következtetést vonhat le mindezekből. Egyrészt, mivel a rosszindulatú daganatok a legrettegettebb betegségek, megelőzésüket már a magzati életkorban el lehet kezdeni és egész életünkön át muszáj folytatni. Másrészt a „daganatmegelőző” életmód ezernyi más betegség kialakulását is megakadályozza! Mikor változtassunk rossz szokásainkon, ha nem a tavaszi újjászületés idején?

Táplálkozás…

Ami a táplálkozást illeti jól tudjuk, hogy mit szabad és mit nem. Van egy tökéletes táplálékunk, anyatej a neve. Hat hónapos koráig kizárólag azt lenne szabad ennie az ember gyermekének! Mindennapi munkánk során mindent elkövetünk azért, hogy segítsük ebben az édesanyákat. Vannak szoptatási tanácsadók, védőnők, ezernyi támogató, mégis sokak számára egyszerűbb a tápszeres dobozból kotyvasztani, borjúnak való alapanyagból. (Természetesen nem tud mindenki szoptatni, de sokan már az első nehézségek idején feladják.)

Friss zöldség, gyümölcs, sovány húsok… elméletben tudjuk. Azt viszont nem tudjuk, hogy mindaz ami a hatalmas bevásárlókocsiba kerül, mennyire szennyezett genetikailag (GMO), vegyszerekkel (permetszer), hormonokkal; mik azok az ízfokozó-, tartósító-, színezőanyagok (füstaroma…) amelyek nem a természetből, hanem a vegyi gyárakból kerülnek ezekbe az „ételekbe”! Okozhatnak rákot, intoleranciát, allergiát, gyulladásos bélbetegségeket? Bizony… Megoldás? Csak tiszta forrásból! Bonyolultabb mint a bevásárlókocsi? Igen, a tiszta étek után menni kell.

Cukrozott üdítők, csipszek, gyorséttermek, édességek, alkohol és a nikotin

A címben a tiltott dolgok listája. Anélkül, hogy a részletekbe belemennék, pár gondolat. Az „üdítők” cukrozott, színezett vizek. Luxuskalória, luxusszénhidrát, étvágyrontó és drága! Amerikában a gyorséttermi kosztot junk food-nak, „szemét ételnek” hívják. Ebben minden benne van! Alkohol, nikotin? Előbbi túlzott fogyasztása, utóbbiból akár egy szál is mérhetetlenül károsítja az egészséget. A dohányzás biztosan és bizonyítottan rákkeltő, de szív- érrendszeri halálozásban is óriási szerepe van!

Testmozgás

Rendszeres, intenzív mozgás szerepe a betegségek megelőzésében nyilvánvaló. Kell a légzőszerveinknek, a keringésünknek, az izmoknak, ízületeknek és az elménknek. Korábban már esett szó mindezekről ám jelentőségüket nehéz túlhangsúlyozni!

A minap megnézhettük a megújult Sóstót, bárki hozzáférhet ott sportszerekhez, lehet használni kerékpározásra, kocogásra, futásra. Vannak a városban nyitott tornatermek, ezernyi edzés- és sportolási lehetőség. Karnyújtásnyira a Bakony és a Vértes, bakancs, hátizsák, túrabot! Csak el kell kezdeni egyszer! Felállni a monitor elől, elindulni, hagyni, hogy vigyen a lendület!

Mikor máskor vágjunk bele, ha nem a tavaszi zsongás idején?!?