Járványos idők…

Gyermekorvosi praxisok legnehezebb periódusa a téli és tavaszi szünetek közötti időszak. Általában ilyenkor tetőzik a légúti vírusfertőzések száma. Nehéz gyermeknek, szülőnek és gyógyítónak is. Sikeres átvészeléséhez szereznék néhány gondolattal hozzájárulni. 

Tudomásul kell venni, hogy a megbetegedések túlnyomó többségét légúti vírusfertőzések okozzák. Sajnos ezekkel a megbetegedésekkel szemben tehetetlenek vagyunk, mivel oki kezelésre nincsen lehetőségünk, magyarul nincsenek olyan gyógyszerek, mint bakteriális fertőzések esetén pl. antibiotikumok.

Ebben az esetben is a megelőzés lenne a legfontosabb! Az influenza ellen védőoltásokkal védekezhetünk, a krónikus betegek díjtalanul kapják a vakcinát, de jóformán senki nem adatja be. Természetesen a megfelelő életmód: napi rendszerességű intenzív testmozgás, szabad levegőn tartózkodás, egészséges, változatos étrend, elegendő mennyiségű pihentető alvás, betegségi gócpontok kerülése (üzletek, tömegrendezvények, egészségügyi intézmények, stb.) sokat segíthetnek, de nem garantálják, hogy nem betegszünk meg.

Mit tehetünk? 

 • legyen egészséges az életmódunk, táplálkozásunk;
 • szedjünk C- és D-vitamint, esetleg immunerősítőket (Béres-csepp, Immunotrofina, stb.);
 • már kezdődő enyhe betegségi tünetek esetén se vigyük a gyermeket közösségbe, várjuk meg visszatérésével a teljes gyógyulását;
 • legyenek otthon alapvető gyógyszerek (lázcsillapító, orrcsepp, hányáscsillapító, hasmenés elleni készítmények, stb.)

Mire figyeljünk különösen? 

 • A vírusfertőzéseknek ritkán, lehetnek bakteriális szövődményei: középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás, kiszáradás;
 • alapvetően fontos a megfelelő lázcsillapítás, bár annak szükségessége ma már vitatott;
 • ne akarjuk a gyermek testhőmérsékletét 37 C alá tuszkolni többféle lázcsillapító adásával! 38,5 C testhőmérséklet a cél, ha azt elérjük, megfelelő; 38,5 C alatt nem kell lázat csillapítani. Természetesen a lázmérés módja sem mindegy, legmegbízhatóbbak a hőre táguló folyadékkal ellátott hagyományos lázmérők.
 • a lázcsillapításnál még fontosabb a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel! A beteg gyereket folyamatosan itatni kell! A láz megnöveli a folyadékszükségletet, hasmenés, hányás pedig különösen! Kiszáradás jelei: bágyadtság, elesettség, száraz nyelv, acetonos lehelet, csökkenő mennyiségű vizelet, csecsemőknél – a felsoroltakon kívül – beesett kutacs.
 • a köhögés örökzöld kérdés. Egészen addig fennáll, amíg az immunrendszer le nem győzi a hörgők gyulladását okozó vírusokat. Ez akár több hétig eltarthat. Köptetőknek akkor van helyük, ha a sűrű, viszkózus váladékot könnyebben kiköhögtetővé akarjuk tenni; köhögéscsillapítók elfojtják azt a reflexet, amely köhögéssel a légutakat tisztán tartja.
 • antibiotikumok szedésére ritkán van szükség, CRP mérés (lásd alább) jelentős mértékben támogatja az orvost a helyes döntés meghozatalában.

Mikor jöjjünk orvosi vizsgálatra?

 • kizárólag saját magunk megnyugtatására soha! Tartós, nehezen csillapítható láz, bágyadtság, elesettség, fülfájás, zihálás, fulladás és a kiszáradás felsorolt jelei teszik szükségessé a vizsgálatot!
 • tudniuk kell, hogy az orvosi rendelő és várója önmagában fertőzési góc, ahol rengeteg vírusfertőzést el lehet kapni! Éppen ezért az indokolatlan megjelenéseket gyermekük érdekében el kell és el lehet kerülni!
 • ha a szülő kívánja, bárkit megvizsgálok, de egy rendelésen megjelenők felének enyhe tünetei nem indokolnák a rendelés felkeresését!
 • abban pedig végképp nem tudunk segíteni, hogy elhozzák-e a gyermeket, elvégre Önök látják az állapotát.

CRP mérés

 • Magyarország politikai döntéshozói igen jelentős mértékben támogatták a háziorvosi praxisok eszközeinek fejlesztését, újak beszerzését. 2023. őszén kaptuk meg a CRP mérésére alkalmas műszert.
 • A CRP (C Reactiv Protein) vérben keringő fehérje, amelynek vérszintje bakteriális fertőzések esetén jelentős mértékben megemelkedik. Egyetlen egy csepp vérből megállapítható a szintje, a vizsgálatot minden kétes esetben igyekszünk elvégezni. A nyilvánvalóan bakteriális vagy vírusfertőzések esetén szükségtelen mérni, de egyébként megkönnyíti az antibiotikus kezelés szükségességének eldöntését.

Február elsejétől az ügyeleti ellátás gyökeresen megváltozik, a média tájékoztatásán túl Hírlevélben és ezen a honlapon is informálom Önöket.

Végül néhány témába vágó korábbi írásom linkje:

Ha megtámadtak a vírusok…

 

Betegség-e a köhögés?

 

A természet kincsei a köhögés kezelésére

A testmozgás fontossága, avagy „mozogj már fiam!”